Gratis verzending bij bestellingen boven de €50,- Op werkdagen voor 13 uur besteld is dezelfde dag nog verzonden

TERUG NAAR OVERZICHT
06-09-2023

ONZE BOCKBIEREN ZIJN TERUG!

Het bokbierseizoen gaat bijna van start en ook dit jaar hebben wij een mooi aanbod aan bokbieren voor jullie klaar staan.

ONZE BOCKBIEREN ZIJN TERUG! afbeelding

De bladeren beginnen te verkleuren, de avonden worden langer en er hangt een zekere frisheid in de lucht – de herfst is in aantocht. Voor bierliefhebbers over de hele wereld is dit het sein om de zomerse lichte bieren achter zich te laten en zich te verheugen op het bockbierseizoen. Het is tijd om je smaakpapillen te verwennen met de rijke, robuuste smaken van bockbier.

Onze bockbieren
Ook dit jaar zijn onze brouwers weer druk in de weer geweest om heerlijke bieren voor jullie te brouwen. Wij zijn daarom trots om te vermelden dat wij dit jaar vier overheerlijke bockbieren kunnen aanbieden;

 • Shoque le Boque:
  Een smaakvolle Dubbelbock van brouwerij 100 Watt. Zoete tonen van amandelspijs en fruitigheid door het brouwen met verse vijgen en tonkabonen! Alsof je marsepein in een flesje in handen hebt!
 • Bye Bye Summer:
  Verwelkom de herfst met ons ondergistende bockbier van 100 Watt. Het heeft een moutige, zoete toffee body met een zachte bittere afdronk. Voor het geval van een Indian Summer hebben we het afgemaakt met Britse stijl marmelade.
 • Opgebokt!:
  Onze Opgebokt! is een ondergistende doppelbock Duitse stijl van brouwerij Van Moll. Niet zomaar het zoveelste industrieel gebrouwen, donkerkleurige alcoholische suikerwater. Nee, bockbier met karakter!
 • Bokkige boom:
  Deze ondergistende bock van Stadsbrouwerij 013 is all about mout, zo hoort het. Rijkelijk gevuld met 7 verschillende moutsoorten met mooie Duitse hoppen voor een subtiele bitterheid. Ja de zomer is over en de herfst is nu pas echt begonnen. 

verder in dit artikel lees je over de oorsprong van het bockbier en de verschillende afsplitsingen hierin.

De oorsprong van Bockbier
De oorsprong van bockbier is enigszins gehuld in mysterie en mythe, maar het wordt algemeen geassocieerd met Duitsland en dateert terug tot de late middeleeuwen, ergens tussen de 14e en 17e eeuw. Er zijn verschillende theorieën en verhalen over de naam en oorsprong van bockbier:

 1. Een verbastering van Einbeck: Een van de meest geaccepteerde verklaringen voor de naam “bockbier” is dat het een verbastering is van “Einbeck.” In de middeleeuwen was Einbeck, een stad in het huidige Duitsland, beroemd om zijn bierproductie. Duitse brouwers elders probeerden dit bier na te bootsen en noemden het uiteindelijk “Ein Bock” (een geit) vanwege de uitspraakgelijkenis tussen “Einbeck” en “Ein Bock.”
 2. De geit als symbool: Een andere theorie is dat de naam is afgeleid van het Duitse woord “Bock,” wat geit betekent. Geiten werden historisch gezien geassocieerd met sterke drank, en de afbeelding van een geit werd soms gebruikt op bieretiketten en uithangborden om bockbier aan te duiden.

Ongeacht de oorsprong van de naam, bockbier werd al snel populair in Duitsland en verspreidde zich door heel Europa.

Traditie en seizoenaliteit
Bockbier is altijd sterk geassocieerd geweest met de herfst. Het werd historisch gebrouwen aan het einde van de zomer en gelagerd tot de herfstmaanden, waardoor het perfect was om te drinken tijdens de koelere seizoenen. Het werd beschouwd als een versterkend bier, vaak gebrouwen met een hoger alcoholpercentage om de zwaardere koude maaltijden van de herfst en winter aan te vullen.

Verschillende varianten
In de loop van de tijd zijn er verschillende varianten van bockbier ontstaan, elk met zijn eigen karakteristieken. Enkele van de bekendste zijn:

 • Traditionele Bock: Deze variant heeft een rijke, moutige smaak met tonen van karamel, noten en soms chocolade. Het heeft een medium tot vol lichaam en een matig alcoholpercentage.
 • Doppelbock: Letterlijk vertaald als “dubbel bock,” is dit een zwaardere en sterkere versie van traditionele bock met een hoger alcoholpercentage en een nog vollere smaak.
 • Eisbock: Dit is een krachtige variant van bockbier die wordt gemaakt door het bier te bevriezen en het ijs te verwijderen, waardoor het alcoholpercentage aanzienlijk stijgt.

Bockbier in Nederland
Bockbier maakte ook zijn weg naar Nederland, waar het elk jaar in september wordt gevierd met speciale festivals en lanceringen door Nederlandse brouwerijen. Nederlandse bockbieren staan bekend om hun kwaliteit en rijke smaak.

Gerelateerde nieuws

Bockbier-beeld-min 06-09-2023

ONZE BOCKBIEREN ZIJN TERUG!

Naar bericht
DSC_1833-min 06-09-2023

VLAAMS ROOD, DE BIERSTIJL UITGELEGD!

Naar bericht