
Deze drie Brabantse bierbrouwers gaan voor één megabrouwerij in Eindhoven
EINDHOVEN – Wat doe je als drie bevriende brouwerijen uit hun jasjes groeien? Nou, dan bouw je een grote eigen brouwerij waar alle bieren zelf gebrouwd gaan worden. Twee Eindhovense en één Tilburgse brouwerij hebben elkaar in een samenwerking gevonden.
Anita Vliegenberg 29-11-22, 18:30 Laatste update: 29-11-22, 20:08 Bron: ED
Kostenbesparend en je houdt het productieproces in eigen hand. De uitvoering van Lighttown Brewers is inmiddels in volle gang. Laat een ding duidelijk zijn: 100 Watt Brewery, Van Moll Craft Beer en Stadsbrouwerij 013 – want om deze brouwerijen gaat het – gaan niet samen. Ieder houdt zijn eigen toko, maar het bier komt van één brouwerij en daar kopen ze ook in.
‘Ze’, dat zijn David Hendrich, Youri Doreleijers en Siegfried Mulder (100 Watt Brewery en Stadsbrouwerij 013) en Erwin van Moll en Hub Janssen (Van Moll Craft Beer). De nieuwe brouwerij Lighttown Brewers ligt op bedrijventerrein De Kade bij het Campinaterrein dat volop in ontwikkeling is.
Dicht bij de stad, maar ook goed te bereiken door vrachtwagens. Een perfecte plek vinden Van Moll en Hendrich. De plannen om het gebied De Kade te herinrichten met woningen, staan de nieuwe brouwerij niet in de weg, weet Youri Doreleijers. ,,Die woningbouw kan nog wel een tijd duren en ons plan is gebaseerd op de komende tien jaar.”
Ook plek voor een laboratorium
Van Moll: ,,Het pand leent zich uitstekend voor een brouwerij. Drieduizend vierkante meter met meerdere ruimtes voor een magazijn, een brouwzaal met vergistingstanks en twee afvullijnen voor blik en fles. Logistiek is het een vloeiende lijn. Zeer efficiënt. Bovendien hebben we plek voor een laboratorium, zodat we het bier kunnen testen en de kwaliteit kunnen verhogen.” En het lijkt heel groot nu, maar volgens Hendrich is de ruimte zo gevuld met alles uit de eigen magazijnen.
“We zijn allemaal met hetzelfde bezig, we willen goed bier maken.” Erwin van Moll, Lighttown Brewers
Van concurrentie tussen de drie is absoluut geen sprake. Van Moll: ,,Nooit geweest ook. We zijn ongeveer gelijktijdig begonnen. We zijn allemaal met hetzelfde bezig, we willen goed bier maken. En er komen steeds meer lokale brouwerijen bij, Rabauw en Het Veem op Strijp-S. Dat is goed. Het is een trend. Mensen kiezen voor kwaliteit en beleving. Kijk maar naar koffie of vlees.”
Met creativiteit kun je zo veel maken
Volgens die trend blijven de drie brouwerijen voorlopig nog wel groeien. De prognoses zijn goed en daarom durven ze de stap naar een grote Eindhovense brouwerij wel aan. Moeten ze ook wel, want nu zijn de eigen brouwerijen, van 100 Watt in de Schellensfabriek, Van Moll aan de Keizersgracht en Stadsbrouwerij 013 aan de Piushaven in Tilburg, te klein. Vaak moeten ze al uitwijken naar andere brouwerijen. Deze brouwerijen blijven wel in gebruik. Voornamelijk voor proefbrouwsels. Zo zorgen ze voor meer beleving bij de klant.
Hendrich: ,,De mogelijkheden van bier zijn enorm. Je kan spelen met hop, mout, alcohol, kruiden, het kookproces. Eigenlijk is het net koken. En je krijgt signalen vanuit de markt. Wat vinden klanten lekker, wat is hip. Met nog wat eigen creativiteit kun je zoveel verschillende bieren maken. Zowel mannen als vrouwen zijn dit steeds meer gaan waarderen. Liever een speciaalbiertje dan alleen maar pilsjes drinken.”
“Je kan natuurlijk overal bier van maken, maar de kunst is dat het goed en lekker is.” Erwin van Moll, Lighttown Brewers
Alcoholvrij bier is een uitdaging
Ingrediënten genoeg die zich lenen voor een lekker biertje. Dat kan ver gaan. Van Moll: ,,Laatst was ik op een festival en daar had je pizza Margarita-bier. En dat was serieus lekker. Want je kan natuurlijk overal bier van maken, maar de kunst is dat het goed en lekker is.” Zoals drop- of koffiebier. Of alcoholvrij bier, een uitdaging die de brouwers graag aangaan.
Volgens een uitgewerkt bedrijfsplan zouden ze in zes jaar tijd kunnen groeien van 660.000 liter naar een productie van 2,4 miljoen liter bier. Deze cijfers zijn gebaseerd op de productie van de laatste jaren. In de volledig automatische brouwinstallaties kunnen per keer, afhankelijk van het soort bier, tussen de 2000 liter (de zwaarste bieren) en 3000 liter (de meeste andere bieren) brouwen. De maximale capaciteit ligt daarmee op ongeveer 4 miljoen liter per jaar. Voorlopig is er dus ruimte genoeg voor groei. Ook bij de afvullijn waar straks zo’n 5000 blikken en 3000 flessen per uur rollen.
Voor 250 euro ben je mede-eigenaar
Aantallen waarvan je gaat duizelen. Om het financieel rond te krijgen willen de brouwers 2,5 miljoen euro ophalen in de vorm van aandelen. De rest leggen ze zelf bij. Hoeveel dat is durven ze nog niet met zekerheid te zeggen. ,,Een certificaat van een aandeel kost 10 euro en er is een minimale inleg van 250 euro. Een serieus bedrag, maar we hebben ook veel nodig.” En voor dat bedrag ben je wel mede-eigenaar van een brouwerij.
De bedoeling is om in februari open te gaan, ook als er nog niet genoeg certificaten zijn verkocht. ,,Dan duurt het gewoon wat langer voordat het financiële plaatje rond is”, besluit Hendrich.